Welkom bij de werkgroep kleuterscholen Vlaanderen
Contacteer ons

« Terug naar het overzicht
Bekijk ook de andere punten:           Lestijdenpakket Subsidiëring van het kleuteronderwijs Scherpe maximumfactuur van 20 euro Vergeten groep Zomerklassen Kinderverzorgster in de kleuterklas Administratieve ondersteuning Leerplicht vanaf 5 jaar Onduidelijkheid inzake gok en zorgcoördinatie Kleuterscholen zijn niet vertegenwoordigd in het overleg

6. KINDERVERZORGSTER

Gemiddeld heeft in Vlaanderen elke kleuterschool een halve dag per week een kinderverzorgster.
Dit is veel te weinig!

Vanaf 35 kleuters in een kleuterschool krijgt iedere kleuterschool twee halve dagen (8 u.) een kinderverzorgster toegewezen.

Heeft een school drie vestigingsplaatsen dan krijgt deze school drie halve dagen een kinderverzorgster. Dit wil zeggen dat iedere kleuterschool dan recht heeft op slechts 1 dag kinderverzorging.

Slechts bij een stijging van 55 (!) kleuters heeft een kleuterschool recht op 1 bijkomend uur kinderverzorging. Om een voltijdse kinderverzorgster in dienst te nemen zou een school 35 + (24 X 55)= 1.355 kleuters moeten tellen !!

De minister wil alle kleuters, ook die kleuters die nog niet zindelijk zijn, in de school.

Alleen met ondersteuning van de kinderverzorging kan een kleuterjuf met de kleuters daadwerkelijk streven naar het bereiken van de ontwikkelingsdoelen.
Momenteel is een kleuterjuf van de onthaalklas nog te veel bezig met pampers, ongelukjes, jassen aandoen, eetmomenten, ...
Samen met de uren zomerklas zijn er in de loop van het schooljaar ook bijkomende uren kinderverzorging noodzakelijk.

VOORSTEL VAN DE WERKGROEP KLEUTERSCHOLEN VLAANDEREN

  • In elke vestigingsplaats van elke kleuterschool een kinderverzorgster voor minimaal 8 uur
  • 1 extra uur kinderverzorging voor iedere 2,5 jarige die instapt

site by Lunatis